Zdrowe odżywianie kluczem do sukcesu

„Healthy eating – a key to success” – „Zdrowe odżywianie kluczem do sukcesu” to innowacja wdrażaną w klasie II przez panią Dorotę Hapunik i panią Agnieszkę Wróblewską. Nowatorstwo polega na stosowaniu metod i technik nieznanych dotąd uczniom, np.: ankieta, mapy pojęciowe, dywanik pomysłów, drzewko decyzyjne, dyskusja, itp., których celem jest ułatwianie przyswajania wiedzy w zakresie języka angielskiego, co pozwoli na samodzielnie i bardziej kreatywne myślenie.

Dzięki innowacji uczniowie: poznają zasady zdrowego odżywiania, mają świadomość chorób spowodowanych niezdrowym odżywianiem, rozumieją potrzebę spożywania regularnych posiłków, warzyw i owoców, wiedzą czym jest zdrowa żywność, potrafią ograniczyć i wyeliminować ze swojego pożywienia produkty niezdrowe, potrafią zaprezentować piramidę zdrowego żywienia oraz ułożyć tygodniowy jadłospis, tworzą i prezentują plakaty promujące zdrową żywność, biorą udział w spotkaniu z ekspertem: lekarzem pediatrą, dietetykiem, pielęgniarką, psychologiem, sportowcem, biorą udział w konkursie – inscenizacji wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”, potrafią dbać o higienę jamy ustnej, potrafią samodzielnie lub w grupie przygotować zdrową sałatkę owocową lub warzywną, koktajl lub przekąskę, posługują się słownictwem z zakresu zdrowej żywności w języku angielskim, posiadają wiedzę z zakresu przygotowywania potraw w języku angielskim, mają zwiększona motywację do nauki języka angielskiego, promują zdrowe sposoby odżywiania się wśród rówieśników, interesują się własnym zdrowiem, pogłębiają wiedzę dotyczącą zdrowia i funkcjonowania organizmu oraz są świadomi dysfunkcji związanej z jej brakiem.