SZKOLNY KONKURS LITERACKO – PLASTYCZNY
„Przepis na zdrowe danie”
CELE:
- Propagowanie wśród uczniów zasad zdrowego odżywiania.
- Zachęcanie do codziennego spożywania warzyw i owoców oraz mleka i jego przetworów.
- Kształtowanie umiejętności układania i pisania przepisów kulinarnych.
- Rozwijanie zdolności manualnych oraz wyobraźni plastycznej.
- Rozwijanie aktywności twórczej uczniów.
- Promowanie uczniów uzdolnionych plastycznie.
CO ROBIMY?
KLASY I:
Zadaniem uczestników jest wykonanie ilustracji przedstawiającej danie z warzyw i owoców lub mleka i jego przetworów. W konkursie wezmą udział tylko indywidualne prace wykonane: samodzielnie przez dzieci, techniką dowolną, w formacie A4.
KLASY II – III:
Zadaniem uczestników jest ułożenie przepisu kulinarnego na danie z warzyw i owoców lub mleka i jego przetworów oraz ilustracja do niego. W konkursie wezmą udział tylko indywidualne prace wykonane: samodzielnie przez dzieci, techniką dowolną, w formacie A4 lub A3, forma płaska.
KLASY IV – V:
Zadaniem uczestników jest ułożenie przepisu kulinarnego na danie z warzyw i owoców lub mleka i jego przetworów oraz ilustracja do niego. W konkursie wezmą udział tylko indywidualne prace wykonane: samodzielnie przez dzieci, techniką dowolną, w formacie A4 lub A3, forma płaska.
Wszystkie prace powinny być opisana na odwrocie pismem drukowanym (imię i nazwisko ucznia, klasa, imię i nazwisko nauczyciela.
KIEDY?
Na wasze prace prace czekamy od 20 marca do 21 kwietnia 2023r. Składamy je do pudła na parterze szkoły z tytułem konkursu lub do pań Ani Bogusz lub Eli Ławreszuk.
CO OCENIAMY?
– Oryginalność przepisu.
– Ilustracje odzwierciedlające przepis i sposób jego podania.
– Ciekawe, estetycznie wykonane prace.
Organizatorzy: Anna Bogusz, Elżbieta Ławreszuk, Edyta Wróbel