Warsztaty „Od uprawy do potrawy” kl. 2c

Udział klasy 2 c w Ekspedycji smaków „Od uprawy do potrawy” w TESCO

7 listopada 2017r. klasa 2 c wzięła udział w Ekspedycji smaków „Od uprawy do potrawy” zorganizowanej przez TESCO. Jest to program edukacyjny mający na celu nauczyć dzieci zasad zdrowego odżywiania. Dzieci dowiedziały się, w jaki sposób należy odczytywać skład produktu na etykiecie oraz jak należy przechowywać żywność. Uczniowie poznali też składniki odżywcze warzyw i owoców, wskazywali na mapie kontynenty, z których one pochodzą. Mieli możliwość degustacji zdrowych przekąsek. Rozwiązywali zagadki dotyczące zdrowych produktów żywnościowych i tworzyli wspólnie Piramidę Zdrowego Żywienia. Na zakończenie wzięli udział w warsztatach, podczas których przygotowali jogurt ze świeżymi owocami.
Nasza ekspedycja była bardzo ciekawa i pouczająca.

 Jadwiga Filipowicz