Działania w ramach realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE

Działania w ramach realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE

Aby rozpowszechnić naszą inicjatywę przystąpienia szkoły do projektu edukacyjnego „Czas na zdrowie” oraz przekazać informację społeczności szkolnej i środowisku lokalnemu, że na terenie szkoły odbędzie się Festyn „Jedz zdrowo, żyj ekologicznie” zaplanowaliśmy kilka działań.

Zadaniem akcji informacyjnej jest: po pierwsze – rozpowszechnienie, jakie zadania  musimy wypełnić podczas realizacji oraz cel edukacyjny – kształtowanie właściwych prozdrowotnych postaw, poszerzanie wiedzy na temat zdrowego stylu życia i racjonalnego odżywiania się.

Część z działań już zrealizowaliśmy inne oczekują jeszcze na realizację. Za każde działanie są odpowiedzialne wyznaczone osoby.

Zaplanowane działania marketingowe i osoby odpowiedzialne – harmonogram promocji. Został on opracowany  na spotkaniach zespołu Zdrowusie wspólnie z opiekunem grupy. Był też konsultowany z Dyrekcją szkoły.

 

Zadanie

 

Forma realizacji

 

Osoba odpowiedzialna, czas realizacji zadania

Etap realizacji

(+ zaznaczono zrealizowane)

Poinformowanie społeczności szkolnej o tym, że przystąpiliśmy do projektu „Czas na zdrowie”. – informacja na stronie internetowej szkoły – przygotowanie krótkiej informacji na temat projektu na stronę internetową szkoły – grupa Zdrowusie i jej opiekun; opiekun przekazuje notatkę informatykom +
Poinformowanie środowiska lokalnego (rodziców naszych uczniów oraz innych mieszkańców osiedla Dziesięciny II) o realizacji w szkole projektu „Czas na zdrowie”. – informacja na stronie internetowej szkoły

– przekazanie informacji poprzez środki masowego przekazu (lokalne radio)

– opiekun przekazuje opracowaną notatkę informatykom

– opiekun przekazuje opracowana notatkę do lokalnej rozgłośni radiowej

+

 

Zaprezentowanie zadań do realizacji w ramach projektu uczniom naszej szkoły. – przekazanie informacji w czasie apelu dla uczniów

– przekazanie informacji w czasie wywiadówki z rodzicami

– opiekun prezentuje przygotowane informacje uczniom na apelu

– opiekun prezentuje przygotowane informacje na wywiadówce rodzicom

+

 

Poinformowanie uczniów o przeprowadzonej akcji edukacyjnej na temat zdrowego odżywiania, żywności i gospodarstw ekologicznych w formie demonstracji prezentacji multimedialnej przygotowanej przez zespół Zdrowusie. – akcja plakatowa – przygotowanie plakatu informacyjnego – członkowie zespołu Zdrowusie i inni chętni uczniowie klas IV – VI przygotowują plakaty, które rozklejamy po szkole +
Rozpowszechnianie i utrwalenie wśród uczniów wiadomości dotyczących zdrowego odżywiania oraz żywności i gospodarstw ekologicznych. – zaprezentowanie prezentacji multimedialnej przygotowanej przez członków grupy Zdrowusie – członkowie grupy Zdrowusie przygotują na podstawie indywidualnych prezentacji jedną wspólną, którą w czasie apelu przedstawi jeden z członków dla pozostałych uczniów

– klasy nieobecne na apelu obejrzą prezentację wspólnie z wychowawcą na godzinie wychowawczej i omówią poruszoną tematykę

+

 

 

 

 

 

 

 

Krzewienie wśród uczniów postaw prozdrowotnych. – prelekcja dietetyka na temat zasad zdrowego odżywiania się i żywności ekologicznej w czasie apelu

– konkurs plastyczny dla uczniów klas V pt.: „Uzależnienia, to ograniczenia” oraz test wiedzy na temat zasad zdrowego stylu życia i odżywiania

 

– przygotowanie gazetki szkolnej na temat zasad zdrowego odżywiania się i potraw regionalnych

– opiekun grupy Zdrowusie zaprosi gości i określi zagadnienia prelekcji

– dietetyk wygłosi prelekcję bogato ilustrowaną slajdami na wskazany temat

– opiekun grupy ogłosi konkurs, określi temat pracy plastycznej, zbierze i dokona oceny prac

– opiekun przygotuje arkusz testowy, przeprowadzi konkurs  w szkole, sprawdzi i dokona oceny

– gazetkę przygotują nauczyciele przyrody i techniki

+

 

+

 

+

 

 

+

 

 

Poinformowanie społeczności szkolnej i środowiska lokalnego o organizacji na terenie szkoły Festynu „Jedz zdrowo, żyj ekologicznie” odbywającego się 21 czerwca. – umieszczenie informacji na stronie internetowej i facebooku na dwa tygodnie przed Festynem „Jedz zdrowo, żyj ekologicznie”

– przekazanie informacji o odbywaniu się festynu na terenie szkoły w lokalnym radio i prasie

– opracowanie ulotek informujących o Festynie i rozdanie ich uczniom, umieszczeniu w lokalnych sklepach, pozostawienie w pobliskim Domu Kultury i Bibliotece Publicznej, skorzystanie z możliwości poinformowania parafian w Kościele

– wykonanie plakatów informacyjnych o wydarzeniu i rozklejenie ich w szkole i innych instytucjach

– opracowanie krótkiej informacji o Festynie przez opiekuna grupy Zdrowusie przy wsparciu nauczycieli języka polskiego, by ją przekazać wymienionym instytucjom masowego przekazu: Internet, radio, prasa, Kościół

 

– opracowanie (skopiowanie ustalonej ilości ulotek) ulotki na temat odbywającego się w szkole Festynu „Jedz zdrowo, żyj ekologicznie, by je rozprowadzić wśród uczniów, w okolicznych sklepach, Domu Kultury, Bibliotece Publicznej

– przypominanie uczniom przez tydzień przed Festynem o tym, że on odbędzie się

– zamieszczenie informacji dla rodziców w dzienniku internetowym na temat odbywania się 21 czerwca Festynu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ plusem zaznaczono zrealizowane działania

– minusem zaznaczono działania do realizacji

Opracowała: Irena Kamińska